7 mei 2018

In dit blog deel ik graag met jou wat ik de afgelopen weken heb uitgevonden over de AVG, privacyverklaring en aanverwante zaken.

Ik baseer me op verschillende bronnen waarvan ik denk dat ze juiste informatie verstrekken, maar ik ben geen expert dus mocht je twijfelen over wat de nieuwe verordening voor jou betekent schakel dan vooral een expert in!

 

algemene verordening gegevensbescherming

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer.

Mooi! Dat je het maar even weet, maar wat moet je ermee? Ik zag door de bomen het bos niet meer totdat ik het filmpje van Charlotte’s Law had gezien waarin me verschillende zaken duidelijk werden.

Bijvoorbeeld dat de AVG gaat over meer dan een Cookie Notice op jouw website en een lijst met trackers op jouw site. Maar ook over wat je doet met je facturenmap en klantgegevens op je computer of telefoon. Wat mij betreft is het de moeite waard om dit filmpje (half uur ongeveer) te kijken.

privacyverklaring

Hoe je omgaat met de persoonlijke gegevens van jouw klanten en bezoekers leg je vast in een privacyverklaring. Die kan je door een professional laten opstellen maar dat is in veel gevallen een kostbare aangelegenheid.

Wat ook kan, maar waar wat meer werk in zit, is zelf een verklaring opstellen met de privacyverklaring generator van veiliginternetten.nl. Je moet na het maken van de verklaring nog wel wat zaken zelf invullen. Bijvoorbeeld welke gegevens je allemaal verwerkt, welke cookies en trackers op je website actief zijn en met welke derden je persoonsgegevens deelt.

cookies, trackers en ander lekkers

Jouw website gebruikt cookies en waarschijnlijk ook trackers. Denk aan het verwerken van bezoekersgegevens in Google Analytics en een vind-ik-leuk knop van Facebook.

Via de site van de autoriteit persoongegevens kan je een pdf downloaden die uitlegt hoe je Analytics kan instellen op een privacyvriendelijke manier. Download hier.

Op de pagina van Frankwatching kan je meer lezen over de gevolgen van de nieuwe wetgeving voor jouw site.

tot slot

Er is zoals je hebt kunnen lezen best een beetje werk aan de winkel maar hopelijk kom je met de links die ik met je heb gedeeld een heel eind.

Mocht je toch hulp nodig hebben met bijvoorbeeld het privacyvriendelijk instellen van Analytics of het plaatsen van een privacyverklaring op jouw site? Laat het weten!

Kees

UPDATE: mijn privacy verklaring staat inmiddels online

bronnen

Autoriteit persoongegevens
Dossier AVG
Regelhulp AVG (checklist)
Instellen Google Analytics (PDF)

Charlotte’s Law
Webinar over AVG

Frankwatching
Over wijziging cookiewet

Veilig Internetten
privacy statement generator

wil je weten wat ik nog meer geschreven heb? Check mijn blogoverzicht.

of wil je dat ik aan de slag ga met het maken van jouw eigen WordPress website? Bekijk alle info op de homepage!