Verander-je-wachtwoord-dag

Mijn wachtwoord is niet keesirenepuck123 of leiden1980 of vandenboschpeppi, mijn wachtwoord is:

[email protected]@2!

Dat kan ik natuurlijk helemaal niet onthouden, maar dat hoeft ook niet. Daar heb ik een programma voor.

Het is vandaag nationale verander-je-wachtwoord-dag en dat is een goede zaak! Ik kom regelmatig mensen tegen (ik zal geen namen noemen) die voor heel veel verschillende online zaken hetzelfde, of bijna hetzelfde, wachtwoord gebruiken.

Vaak is dit ook nog eens een eenvoudig wachtwoord, denk aan: de meisjesnaam van je moeder met de naam van je favoriete goudvis. Wachtwoorden waarvan mensen -onterecht- denken, dat die niet te achterhalen zijn voor personen (of computers) die kwaad in de zin hebben.

Op veel plekken hetzelfde wachtwoord gebruiken brengt ook een risico met zich mee, het komt namelijk met enige regelmaat voor dat er een grotere organisatie te maken krijgt met een hack. Zoals Sony in 2011 en Dropbox in 2016 overkwam. Natuurlijk sturen deze bedrijven een waarschuwing dat je jouw wachtwoord moet wijzigen als zoiets gebeurt, maar als je hetzelfde wachtwoord ook gebruikt voor je Gmail, Facebook of LinkedIn dan zouden in theorie de hackers ook daarbij kunnen.

Zaak dus om je goudvis en geboorteplaats uit je wachtwoord te halen en het allemaal iets moeilijker te maken! Ik maak al jaren met veel plezier gebruik van LastPass, maar op internet zijn ook goede alternatieven te vinden.

Ben je nieuwsgierig of één van jouw wachtwoorden ooit buitgemaakt is door hackers? Surf dan naar https://haveibeenpwned.com/ om het te checken.

En voordat jullie proberen in te loggen met [email protected] en @[email protected]! kan ik alvast verklappen dat ik zojuist LastPass opdracht heb gegeven om mijn wachtwoord te wijzigen ;-)

Wil je weten wat ik nog meer geschreven heb? Check mijn blogoverzicht.

Of wil je dat ik aan de slag ga met het maken van jouw eigen WordPress website? Bekijk alle info op de homepage!