Website snelheid en veiligheid, wat kan je zelf doen ter verbetering?

Je site is klaar. Je bent er, vlak voor de vakantie, nog even doorheen gelopen om hem te checken op oude data. Met andere woorden: klaar! Maar hoe zit het eigenlijk met jouw website snelheid?

Google en andere zoekmachines zijn dol op snelle, veilige sites en hun algoritmes geven die dan ook een hogere waardering. Hierdoor worden ze hoger in de zoekresultaten worden weergegeven. 

Google gaat binnenkort zelfs nog een stapje verder. In Chrome zal het groene slotje verdwijnen (dat laat zien dat er een veilige verbinding is). In plaats daarvan komt bij elke website zonder https:// een waarschuwing dat het mogelijk om een onveilige site gaat.

 

Wat kan je doen qua veiligheid?

Van http naar https. Via jouw hosting provider kan je, soms gratis, soms betaald, een SSL certificaat aanvragen en het activeren voor jouw site. Op jouw pagina moeten vervolgens nog wel wat zaken worden aangepast, maar met een beetje zoeken op het internet kom je een heel eind. Voor WordPress zou je hier kunnen starten: http://www.wpbeginner.com/wp-tutorials/how-to-add-ssl-and-https-in-wordpress/

En hoe zit het met de website snelheid?

Op bijvoorbeeld https://www.gtmetrix.com kan je meten hoe het is met jouw website snelheid, hoe goed ie scoort op verschillende onderdelen en wat je eraan zou kunnen doen. 

Sommige zaken zijn eenvoudig op te lossen en andere zijn technisch wat meer ingewikkeld. Voor veel websites is een goede start het optimaliseren van de afbeeldingen op de site. Voor WordPress is de plugin SmushIt een goeie optie. Het is natuurlijk ook verstandig om bij het uploaden van je afbeeldingen rekening te houden met zoveel mogelijk goede compressie.

Een andere eenvoudige stap in WordPress is het installeren van een plugin die voor caching zorgt. Daar zijn heel veel varianten in te vinden, mijn ervaring is echter dat sommige beter werken dan andere. Autoptimize werkt op dit moment voor de websites die ik heb geoptimaliseerd erg goed en het instellen is eenvoudig genoeg.

Wil je nog meer zelf optimaliseren?

Dan moet je al snel aan de slag met bestanden in WordPress die je niet via het gewone dashboard kunt benaderen, dus is het de vraag of je dat aandurft (of niet).

Als je aan de slag gaat met bovenstaande tips laat me dan weten of het ook iets oplevert en of het qua moeilijkheidsgraad een beetje te doen was. 

Mocht je nu helemaal geen zin hebben om hier zelf tijd in te steken, stuur me dan een berichtje. Dan krijg je van mij jouw huidige rapportcijfer en een voorstel waarin staat hoe ik je hierbij kan helpen.

Enne, alvast een fijne vakantie!

Kees

Zandloper met logo van kees helpt. Hoe zit het met jouw website snelheid?

wil je weten wat ik nog meer geschreven heb? Check mijn blogoverzicht.

of wil je dat ik aan de slag ga met het maken van jouw eigen WordPress website? Bekijk alle info op de homepage!